Иван Иванов в дебата по БНТ:  Ще управлявам Шумен заедно с гражданите 

Окт 07, 2015 ШУМЕН Новини Избори 0 2404

Най-добрата социална програма е добрата бизнессреда

"Не възнамерявам да управлявам Шумен и шуменци, ще управлявам заедно с шуменци, като осигуря на гражданския сектор реален достъп до властта", заяви в предизборен дебат за Шумен по БНТ кандидатът за кмет на БСП Иван Иванов. Кандидатите дебатираха за бизнессредата, работните места, чистотата и неправителствения сектор. Основният опонент на Иванов - Любомир Христов от ГЕРБ не участва.
От ефира на телевизията той обяви, че ще създаде 4 обществени съвета – за бизнеса, за градоустройство, за спорт, култура, духовност и етническа толерантност и за социални проблеми. "Няма законова пречка шуменци за получат достъп до правото да участват в решенията за развитието на града ни", обясни идеята си Иванов. 
"Най-добрата социална програма е добрата бизнессреда, която гарантира работни места, заплати и приходи в хазната - декларира кандидатът за кмет на БСП. - Общината няма много механизми да дава работа и да повишава заплатите, но може да създаде условия биснесът да работи без притеснения от натиск. Кабинетът ми е отворен за хората на бизнеса по всеки въпрос от пълномощията на кмета и в рамките на закона. Ще бъде разкрит и специален фронт-офис, в който обслужването ще става максимално бързо."
Кой да чисти града - частна фирма или общината? "Чистота е обща грижа. Запознат съм в детайли с разчетите, а те ясно сочат, че общината може да вземе тази дейност в свои ръце и да спести публичен ресурс. Има и резерви за намаляване на таксата за смет, която сега лежи основно върху бизнеса. Преходът обаче трябва да бъде плавен и след задълбочен финансов анализ", обясни Иванов.
На въпрос за задлъжнялостта на общината, Иванов отговори, че с темата се спекулира и че размерът на общинския дълг не е достигнал и половината от допустимото. "От прословутия 15-милионен облигационен заем остават 9 млн. лв., вноските са намаляващи и се погасяват редовно", разясни Иванов.
Запитан дали общината е склонна да отпуска безлихвени кредити на НПО, за да разработват европроекти, Иванов обясни, че общината не е кредитна институция и подобна практика би била незаконна. Освен това, припомни той, общината и сега има пера, по които подпомага проекти на НПО в направленията култура и младежки дейности.
"Осем години този град се гради с европейски средства. Двата мандата на БСП оттласнаха града от застоя и провинциалния вид. По обем усвоени европейски средства Шумен стои в челните места в страната. За първите стъпки на новия мандат Красимир Костов оставя 26 млн. лв. Друг е въпросът защо държавата открадна от шуменци дадените пари за старческия дом и за пречиствателна станция за питейни води", каза Иван Иванов.